Adres
Çaykara İş Merkezi Yakutiye
Hizmet Saatleri
Pzt - Cmts: 9:00 - 20:00

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz bacak sendromu (HBS), Willis- Ekbom hastalığı olarak da bilinir. HBS, kişinin istemsiz olarak bacaklarını hareket ettirmek istemesine neden olur.  Bu hastalık her yaş grubu kişide görülebilir. Huzursuz bacak sendromuna modern tıp ilaç tedavileri uygular. Ayrıca tamamlayıcı tıp yöntemleri de HBS tedavisini destekler.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu (HBS), Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen kronik bir sağlık şikayetidir. HBS, bacakların istemsiz olarak hareket ettirme  ile karakterize olan bir hareket bozukluğudur. Dürtüsel bir hastalık olan HBS ilerleyebilir.

Hastaların çoğu hastalık şikayetlerini tanımlamakta zorluk yaşar. İstemsiz bacak hareketinin yanı sıra acı, yanma, karıncalanma, bacakta huzursuzluk hissi gibi şikayetler meydana gelir.

Bu şikayetler çoğunlukla gece, dinlenme sırasında kendini gösterir.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Oluşur?

Bu sendromun ana nedeni tam olarak bulunamamıştır.

Yapılan araştırmalar dopaminerjik aktivite bozukluğunun huzursuz bacak sendromuna neden olduğu yöndedir. Bu sendrom olan hastaların beyin bazal ganglionlarda pre- ve postsinaptik dopamin reseptör anormarliği saptanmıştır.

Ancak huzursuz bacak sendromu ortada herhangi bir neden yokken de meydana gelebilir.

“Vücutta ne eksikliği huzursuz bacak sendromuna neden olur?”

Bu sendrom bazı hastalarda beyin tarafından salgılanan dopamin dengesizliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir neden olmadan ortaya çıkar.

Vücutta demir, magnezyum, B12 gibi değerlerin azlığı da bu sendroma neden olabilir.

Böbrek yetersizliği,  romatoid artrid gibi bazı kronik hastalıklar, bazı ilaçlarda huzursuz bacak sendromu nedenleri arasında yer alır.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sendromun en karakteristik belirtisi bacaklarda yaşanan huzursuzluk hissi, istemsiz hareket dürtüsüdür.

Bunun dışında HBS başlıca belirtileri şu şekildedir:

  • Dinlenme veya hareketsiz durumdayken yaşanan bacakalrda huzursuzluk,
  • Uzun oturma gerektiren durumlarda zorlanma,
  • Bacaklarda yaşanan huzursuzluğun gece şiddetlenmesi
  • Bacaklarda seğirme, yanma, uyuşma,
  • Bacakların deri bölümünde tarama, sürtünme, çekilme, nabız ve ağrı hissi,
  • Kas krampı.

Huzursuz Bacak Sendromu Tipleri

Huzursuz bacak sendromunun primer ve sekonder gibi tüpleri vardır.

Sekonder huzursuz bacak sendromu:

HBS altta yazan bazı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. 

Demir eksikliği, şeker hastalığı (tip-2), böbrek yetmezliğinin son evresi, gebelik, magnezyum eksikliği, romatizmal hastalıklar bunların başında gelir. Sekonder HBS tipinde altta yatan hastalık tedavi edilmelidir.

Primer huzursuz bacak sendromu:

Primer huzursuz bacak sendromu, altta yatan klinik sağlık şikayetinin görülmediği durumdur. İdyopatik olarak da adlandırılır. Bu sendrom tipinde laboratuvar, nörolojik, nöroradyolojik, nörofizyolojik testler normal olur. Bu formda sendrom daha erken yaşta başlar ve genellikle 45 yaş öncesi teşhis edilir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bu sendromu yaşayan kişiler doktora gitmeyi öncelikli hale getirmeye bilmekte. Bu nedenle kesin vaka sayısı tam olarak bilinmemektedir. Ancak sendromun ilerlemesi uyku sorununa neden olur ve yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle huzursuz bacak sendromu şüphelenen kişiler bir nöroloji uzmanına gitmelidir.

Uzman doktor öncelikle kişinin tıbbi öyküsünü dinler ve gerekli fiziksel, nörolojik muayenesi yapar. Altta yatan sağlık sorunlarını elemek için kan tahlilleri isteyebilir. Bazı durumlarda uyku uzmanı desteği önerilebilir. Tüm bunlar sonucunda huzursuz bacak sendromu teşhisi konulabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Psikolojik midir?

Huzursuz bacak sendromunun ana nedeni tam olarak bilinmez. Bazı kronik hastalıklar, ilaçlar, demir, magnezyum gibi değerlerin azlığı, dopamin dengesizliği bu sendroma neden olabilir. Bazen de altta yatan hiçbir neden yokken, psikolojik olarak huzursuz bacak sendromu ortaya çıkabilir. 

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Bu sendromun tedavisi için öncelikle altta yatan hastalık olup olmadığı tespit edilir. Demir eksikliği nedeniyle olan sendrom için doktor tarafından uygun tedavi planlanır.

Sebepsiz HBS tedavisi için bazı yaşam değişiklikleri önerilir.

Bu sendromun tedavisinde dopamin seviyesini dengeleyen ilaçlar, uyku ilaçları, kalsiyum ilaçları bazı opioidler vardır. Bu ilaçlar huzursuz bacak sendromunu rahatlatır. Ancak bu ilaçlar yan etkileri olan ilaçlardır, mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

 Sülük, hacamat gibi bazı tamamlayıcı tıp yöntemleri de huzursuz bacak sendromunu rahatlatır. 

Sülük Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Sülük, antik çağ zamanından beri şifa niyetiyle kullanılan bir canlıdır. Sülüğün vücuda tutunmak için salgıladığı salgıda insan sağlığına faydalı birçok madde vardır. Bu maddelerin içinde ağrı kesici, iltihap kurutucu, iyileştirici maddeler başta gelir.

Sülük tedavisi, cinsel performans, dolaşım sorunları, egzama, sedef, yaşlılık belirtilerini yok etme, romatizma, felç, yara tedavisi, akne ve sivilce tedavisi gibi birçok sağlık sorununda uygulanır.

Huzursuz bacak sendromu tedavisinde kullanılan  ilaçların yan etkileri olabilir. Ancak sülük tedavisi  ilaç kullanmadan huzursuz bacak sendromu belirtilerine iyi gelir, sendromu tedavi eder.

Hacamat ile Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Hacamat, çeşitli kupalar kullanılarak vücuttan vakumla yöntemi ile kan alınmasıdır. Bu tedavi bilinen en eski tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biridir. Hacamat 500 yıldan beri Türk kültüründe tedavi olarak kullanılır.

Hacamat, kas ve eklem ağrısı, kansızlık, bel ve boyun fıtığı, egzama, sedef, cinsel istikrarsızlık, adet sancısı, sindirim sistemi hastalıkları, depresyon, vesvese, unutkanlık, dikkat dağınıklı gibi birçok sağlık sorununa iyi gelir. 

Hacamat, vücutta kan dolaşımını artırır, sorunlu bölgeye kan akışı sağlar. Bu sayede vücut kendi kendini onarmaya başlar.

Hacamat huzursuz bacak tedavisine iyi gelen bir uygulamadır. Bu tedavi sayesinde sorunlu bölgede var olan toksinler vücuttan uzaklaştırılır, temiz kan akışı sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir