Erzurum GETAT Kliniği

Adres
Çaykara İş Merkezi Yakutiye
Hizmet Saatleri
Pzt - Cmts: 9:00 - 20:00

Hacamat Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Hacamat, bilinen en eski tamamlayıcı tedavilerden biridir. M.Ö. 2000’li yıllarda kalan belgelerde hacamat tedavisinden bahsedilmektedir. Eski Mısır tarihi incelendiğinde sistematik olarak bu tedavinin kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu tedavi müslümanlar için ayrı bir yere sahiptir. Hazreti Muhammed’in bu tedaviyi tavsiye ettiği bilinmektedir. Günümüz tarihinde, dünya genelinde hacamat tamamlayıcı tedavi olarak kabul görmektedir.

Hacamat Nedir?

Hacamat, vakumlama yöntemi kullanılarak vücuttan kan çıkarma işlemidir. Bu tedavi bilinen en eski tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biridir.  1550 yılında yazıldığı düşünülen Ebers Tıp Papirüsü’nde hacamat tedavisinden bahsedilmektedir.  Çin, Orta Doğu ve Türk kültüründe de büyük yere sahiptir. Çin’de yapılan kazı çalışmalarında M.Ö 1000 yıllarına ait olduğu düşünülen kupa tedavisi parçalarına rastlanmıştır.

Hacamat, Arapça kökenli bir sözcük olup, “emmek” anlamına gelir. 

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat tedavisi, deri üzerinde belirli hacamat bölgelerine vakum ve kesik işlemlerine dayanan bir uygulamadır. Öncelikle hastanın genel sağlık durumu hakkında kapsamlı bilgi alınır. Hastanın herhangi bir kronik hastalığının var olup olmadığı, kan sulandırıcı gibi ilaçların kullanılıp kullanılmadığı,  doktor tarafından öğrenilir. Ardından kupaların yerleştirileceği hacamat bölgesi belirlenir ve bölge antiseptik bir solüsyonla steril hale getirilir. Bu işlem ardından ilk vakumlama için kupalar yerleştirilir. İlk vakumlama için kupa 3-4 dakika kadar o bölgede tutulur, bu süre hastadan hastaya değişebilir. İlk vakumlama sonrası kupalar alınır ve vakumlama yapılan bölgeye çok ince çizikler atılır. Son olarak tekrar kupa yerleştirilir, toksinli kanın vücuttan atılması sağlanır.  İkinci kupalama 10 dakika kadar tutulabilir, yine bu süre hastadan hastaya değişir.

Yeterli sürede bekletilen kupa vücuttan alınır, bölge temizlenerek gerekli görüldüğü takdirde kapatılır. 

İlk Defa Hacamat Hangi Bölgeye Yapılır?

Hacamat birçok sağlık sorununa şifa olan bir tedavidir. Ancak aynı zamanda muhteşem, doğal bir detoks yöntemidir. Var olan sağlığı korumak, detoks amaçlı ilk defa yapılacak olan hacamat sırt bölgesine yapılmalıdır. Sırt bölgesi vücudun ana çöplük merkezi olarak bilinir. Bu nedenle ilk hacamat bu bölgeye yapılmalıdır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

  • Doğal detoks yöntemidir, vücuttan toksinler, ağır metaller, yararsız kimyasallar gibi zararlı maddeleri uzaklaştırır.
  • Ağrı kesici özelliği vardır, ağrıları giderir.
  • Vücuttan ödem attırır.
  • Kan dolaşımını düzenler, tansiyonu dengeler.
  • Kan üretimi sağlayan organları uyarır, kansızlığı giderir.
  • Kaygı, vesvese gibi psikolojik sorunlara iyi gelir.
  • Dikkat dağınıklığını giderir, hafızayı güçlendirir.
  • Metabolizmayı çalıştırır, sağlıklı sindirim sağlar.
  • Çocukların gelişimini destekler.
  • Göze canlılık verir, görme kabiliyetini artırır.
  • Bel, boyun, eklem ağrıları, kireçlenme gibi sağlık sorunlarının ağrılarına iyi gelir.
  • Beyin sağlığını korur.
  • Vücudun oksijen oranını artırır.

Sırt Hacamatının Faydaları Nelerdir?

İlk defa hacamat sırt bölgesine yapılır. Bunun en büyük nedeni bu bölgenin vücudun çöp merkezi olmasıdır. Sırt bölgesinde hacamat omurilik boyunca her yere yapılabilir. Ancak ense çukuruna hacamat yapılmaz. Hacamat bölgesinde önemli bir yere sahip olan “kahil noktası” da sırt bölgesindedir. Sırt hacamatının başlıca faydaları şunlardır:

  • Kahil noktasına yapılan hacamat, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, vesvese gibi sağlık sorunlarına faydalıdır.
  • Omuz bölgesine yapılan hacamat, hormon dengesizliği, terleme, baş ağrısı, baş dönmesi, saç dökülmesi, boyun fıtığı, kireçlenme, akciğer hastalıkları, terleme, tutulma gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
  • Bel bölgesine yapılan hacamat, ürolojik hastalıklar, sindirim sorunları, cinsel sorunlar, kadın hastalıkları, adet sancısı, idrar kaçırma, bel fıtığı, bel ağrısına faydalıdır.
  • Kuyruk sokumuna yapılan hacamat,  böbrek hastalıkları, prostat, adet sancısı, adet düzensizliği, kısırlık tedavisi için yapılır.

Kafaya Hacamat Faydaları

Kafa bölgesi de en sık tercih edilen hacamat bölgelerinden biridir. Kafa bölgesine uygulama yapılmadan önce saçın kesilmesi tercih edilir. Ancak özellikle kadınlar için bu durum sıkıntı teşkil eder. Bu nedenle bazı jeller kullanılarak saç kesilmeden de kafa hacamatı yapılabilir.

Kafa hacamatının faydaları şu şekildedir:

  • Depresyona iyi gelir.
  • Unutkanlığı giderir, hafızayı kuvvetlendiri.
  • Baş ağrısını giderir.
  • Saç egzaması, sedef, uçuk gibi saç derisi sorunlarına iyi gelir.
  • Diş ve diş eti sorunları içinde kafa hacamatı önerilir.

Cinsel Sorunlar ve Hacamat Noktaları

Cinsel sorunların giderilmesi hacamatın faydalarından biridir. Cinsel sorunlar için hacamat noktalarının başında bel ve kuyruk sokumu bölgesi gelir. Ancak bazı hastalıkların tedavisinde tarama hacamatı gerekebilir. Cinsel sorunlar için hacamat noktaları ve tedavi planı doktor kontrolünden sonra belirlenir.

Hacamat Yapıldıktan Sonra Neler Yapılmaz?

İşlem öncesi mutlaka aç olunmalıdır, tok karna hacamat yapılmaz. İşlem öncesi ve sonrası 24 saat vegan beslenilmeli, hayvansal gıda tüketilmemelidir. Hacamat yapıldıktan sonra ilk iki saat yemek yenmez, sigara içilmez. İşlem sonrası 6 saat uyku uyunmaz. İlk 24 saat banyo yapılmaz.

Hacamattan Sonra Kaç Gün Cinsel Birliktelik (Cima) Yapılmaz?

Hacamattan önce 24 saat ve sonrasında 24 saat banyo yapılmaz. Yine bir gün öncesinde ve bir gün sonrasında cinsel birliktelik (cima) yapılmamalıdır. 

Hacamat Kimlere Yapılmaz?

Hacamat bilinen en eski geleneksel tedavilerden biridir, bu nedenle suistimale de oldukça açıktır. Tıp eğitimi olmayan kişiler tarafından da yapılmaktadır. Ancak tıp eğitimi almayan kişilerin yaptığı hacamat deride çürüme gibi ciddi yan etkiler yapabilir, bu nedenle mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. 

70 yaş üstü kişiler, hamileler, kronik hastalığı olanlar, kalp pili takılı olanlar, kan pıhtılaşması sorunu olanlar, emziren kadınlar, regl döneminde olanlar bu işlem için uygun değildir, hacamat yapılmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir