Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesi, stres, hormon bozuklukları, yanlış beslenme, bazı vitaminlerin eksikliği gibi birçok nedene bağlı gerçekleşebilir. Sağlıklı bireylerde dahi günde belirli miktarda saç dökülmesi normal kabul edilir.
Ancak uzun süreli saç dökülmesi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Saç dökülmesi tedavisi için öncelikle “saç dökülmesi neden olur?” sorusunun cevabı bulunmalı, ona göre uygun tedavi planlanmalıdır.
Tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden mezoterapi, ozon tedavisi, hacamat ve sülük gibi tedavi yöntemleri saç dökülmesi tedavisinde büyük başarı elde eder.
Saç Dökülmesi Hangi Vitaminin Eksikliğinden Yaşanır?
Vücuttaki vitamin ve minerallerin eksikliği saç dökülmesine neden olur. Ciddi yeme bozuklukları, sağlıksız beslenme, hormonal değişimler, bazı ilaçlar, yanlış diyet programları vücudun vitamin ve mineral dengesini bozabilir.
Özellikle D vitamini eksikliği saç dökülmesi nedenlerindendir. Bunun yanı sıra çinko, protein, demir gibi değerlerin eksikliği de bu şikayete yol açabilir. Vitamin eksikliği saç kaybına neden olduğu gibi A vitamini fazlalığı da bu şikayete yol açabilir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan vitamin gibi takviyeler alınmamalıdır.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç dökülmesi, kadın ve erkeklerde yaygın görülen bir sorundur. Ancak sağlıklı bireylerde bile günde 50-100 arası saç teli dökülmesi normal bir durumdur. ve korkulmamalıdır.
Bu miktardan fazla olan uzun süreli dökülme sağlık sorunu olarak ele alınmalı ve bir doktora gidilmelidir. Uzun süreli saç dökülmesi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Saç dökülmesinin mevsimsel, hormonal, psikolojik olmak üzere birçok nedeni olabilir.
Başlıca saç dökülmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Genetik (Androgenetik alopesi):
Saç dökülmesi nedenleri arasında genetik faktörler oldukça yaygın görülür.
Özellikle erkek tipi saç dökülmesinde dihidrotestosteron hormonunun etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Erkeklerde meydana gelen genetik saç dökülmesi çoğunlukla saçlı bölgenin tepeden açılması ile başlar.
Kadınlarda meydana gelen genetik saç kaybı ise kafanın tepe noktasından çevreye doğru incelme ve azalma olarak kendini gösterir.
Stresten saç dökülmesi:
Stresten saç dökülmesi yaygın rastlanan bir şikayettir. Bu şikayeti yaşayan kişiler “Stresten saç dökülmesine ne iyi gelir?” sorusunun cevabını merak etmektedir.
Stres, vücudun bazı hormonları salgılamasına neden olan bir durumdur. Salgılanan bu hormonlar vücut dengesini bozabilir, saç dökülmesi gibi durumlara neden olabilir.
İlaçlar:
Kullanılan bazı ilaçlar saçlarda kayba neden olabilir. Artrit, gut, depresyon ilaçları, kan sulandırıcılar, bazı tansiyon ilaçları, kalp ilaçları bunların başında gelir.
Yanlış beslenme:
Yanlış beslenme, sağlıksız diyet programları saç dökülmesi nedenlerinden biridir. Proteinden eksik, yanlış beslenme nedeni ile saç için önemli olan keratin vücutta yeteri kadar sentezlenmez; saçlarda kırılma ve dökülmeye neden olur.
Saçkıran (Alopesi Aretta)
Alopesi Aretta toplumda saçkıran olarak bilinen hastalıktır. Saçkıran sebebi tam bilinmeyen, otoimmün bir hastalıktır. Genetik yatkınlık, aşırı stres, nörolojik rahatsızlıklar, enfeksiyonlar saçkıranı tetikleyebilir. Saçkıran kalıcı kelliğe neden olmaz, tedavi edilebilir.
Saç mantarı:
Saçlı deride görülen mantar hastalığı da saç dökülmesine neden olabilir. Saçlı deride mantar çoğunlukla çocuklarda görülür. Ancak bazı durumlarda yetişkinlerde de oluşabilir ve saç kaybına sebeb verebilir.
Aşırı zayıflık:
Bu durum fazla kilo kaybı yaşayan kişilerin başına sıklıkla gelir. Aşırı kilo kaybı doğal olan saç kaybı miktarını artırır ve altı ay gibi normalden fazla saç kaybına neden olabilir.
Hormonal değişimler:
Hormonal değişimler nedeniyle yaşanan saç kaybı oldukça sık rastlanan bir durumdur. Özellikle hamilelik ve menopoz döneminde hormonal değişim nedeniyle saç dökülmesi yaşanır.
Bazı hastalıklar:
Tiroid hastalıkları, bazı cerrahi operasyonlar, yüksek ateşli hastalıklar, ağır enfeksiyonlar saç dökülmesine neden olabilir. Hastalık kaynaklı saç kayıpları tedaviden sonra durur, saçlar eski sağlığına geri kavuşur.
Anoreksi ve bulimia:
Anoreksi ve bulimia ciddi sağlık sorunlarına yol açan yeme bozukluklarıdır. Bu yeme bozukluğu bulunan kişilerde çinko, demir, protein gibi elementler ve bazı vitaminler eksik olur; bunun sonucu saç kaybı yaşanır.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Saç dökülmesi birçok sağlık sorunu nedeniyle yaşanabilir. Bu sorunu yaşayan kişiler “saç dökülmesi için hangi doktora gidilir?” “saç dökülmesine hangi doktor bakar?” sorularının cevabını merak etmektedir.
Saç dökülmesi için öncelikle bir dermatoloji (cildiye) doktoruna gidilmelidir. Dermatoloji doktoru sorunun kaynağına göre diğer bölümlere yönlendirebilir.
Saç Dökülmesine Tedavisi?
Bu sorun toplumda oldukça fazla yaşanır. Çoğu zaman yanlış beslenme, hormonal değişimler, stres gibi nedenlere bağlı gerçekleşir. Uzun süreli, yoğun saç dökülmesi daha ciddi sağlık sorunları işareti olabilir, bu nedenle mutlaka doktora gidilmeli, gerekli tedavi yapılmalıdır.
Saç dökülmesi tedavisi sorunun nedenine göre değişir.
Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stresten uzak yaşam saç dökülmesine iyi gelir.
Tamamlayıcı tıp tedavileri saç dökülmesine iyi gelen tedavilerdir.
Saç Mezoterapisi
Saç mezoterapisi, saçlı derinin orta bölümüne yapılan vitamin, mineral takviyesidir. Saç mezoterapisi sayesinde saçlı derinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral gibi maddeler doğrudan sorunlu bölgeye verilir, saç dökülmesi önlenir.
Saç mezoterapisi, erkek tipi saç dökülmesi, kadınlarda yoğun saç dökülmesine iyi gelir.
mezoterapi diğer tedavilerle beraber de uygulanabilir.